Luk alle
Åben alle

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft en gang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold. Du vælger selv, hvad en fremtidsfuldmagt skal indeholde.

Selvom du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først kunne sættes i kraft og virke, hvis du ikke længere kan varetage dine forhold på de områder, som er omfattet af fremtidsfuldmagten. Det kan ske, hvis du en dag bliver syg, mentalt svækket eller lignende.

En fremtidsfuldmagt er et frivilligt og privat alternativ til en almindelig fuldmagt og til at være under værgemål.

Læs mere om fremtidsfuldmagt og hvordan du opretter den sådan (link til borger.dk).

Ved at oprette et behandlingstestamente kan du sikre, at lægerne følger dine ønsker til behandling, hvis du en dag ikke selv er i stand til at give besked, for eksempel på grund af demens eller hjerneskade.

I behandlingstestamentet kan du for eksempel bestemme, at du i den situation ikke vil have livsforlængende behandling, og heller ikke vil genoplives ved hjertestop.

Testamentet træder først i kraft, når den behandlende læge har konstateret, at du er varigt inhabil. Altså når du ikke længere kan tage vare på dig selv.

Læs mere om behandlingstestamente og hvordan du opretter en sådan på borger.dk (åbner nyt vindue) eller i pjecen "Du har indflydelse på din behandling ved livets afslutning" (link til skive.dk)

Du kan oprette et testamente for at få indflydelse på, hvordan arven efter dig skal fordeles.

Du bestemmer selv, hvad der skal ske med den del af arven, der ikke skal gå til dine tvangsarvinger, dvs. dine livsarvinger (dine børn og disses efterkommere) og din ægtefælle.

Tvangsarven er derimod den del af arven, du ikke selv kan bestemme, hvordan du vil fordele. Arven vil blive fordelt efter arvelovens regler, hvis du ikke opretter testamente.

Læs mere om testamente på borger.dk (åbner i et nyt vindue).

"Min sidste vilje" er et dokument, som kan være hjælpsom i forbindelse med planlægning af ønsker til begravelse, bisættelse eller ceremoni. Hos mange bedemænd er det muligt at hente pjecen "min sidste vilje". Du kan også finde den på hjemmesiden livogdoed.dk (åbner i et nyt vindue).

Digital arv er et udtryk man bruger om de dataspor, du efterlader i det digitale univers efter din død - det kan være på computer, hjemmesider eller sociale medier.

Det er en god idé at lægge en plan for, hvad der skal ske med din digitale arv når du dør. På den måde kan du sikre at dine nærmeste kender din plan.

Det kan være en god idé at skrive en liste over dine online profiler og e-mail konti med tilhørende brugernavne og adgangskoder.

Landsforeningen Liv & Død har specialiseret sig ti digital arv. Læs mere og se film på deres hjemmeside (åbner i et nyt vindue).

Det kan være hjælpsomt at involvere hinanden i praktiske opgaver i dagligdagen. Det kan få betydning den dag, man står alene efter at have mistet sin ægtefælle.

Sæt hinanden ind i opgaver som for eksempel:

  • Tøjvask
  • Madlavning
  • Rengøring
  • E-Boks, netbank m.m.
  • Forsikringer
  • Varmekilde
  • Transport

Økonomi efter dødsfald - vær opmærksom på at have en ekstra bankkonto parat. Fælleskonti spærres når dødsanmeldelsen er registreret.

Sidst opdateret

22.02.2023

Ansvarlig redaktør