Du skal bruge:
Dej
10 g havregryn
½ dl kogende vand
Skal og saft af en økologisk appelsin
1½ dl lunkent vand
25 g gær
25 g sukker
½ tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
½ dl smagsneutral olie (for eksempel rapsolie)
50 g syltet appelsinskal i tern
50 g hasselnøddeflager
60 g chokoladedråber eller finthakket mørk chokolade
150 g fuldkornsmel
325 g hvedemel
Pynt
Mælk
Perlesukker
Hasselnøddeflager
Sådan gør du:
Kom havregryn i en lille skål og hæld kogende vand over. Lad havregrøden afkøle let.
Udrør gæren i lunken vand og tilsæt sukker, salt, kardemomme, kanel og olie.
Rør det sammen og tilsæt appelsinskal og saft, syltet appelsinskal, hasselnøddeflager, chokolade, fuldkornsmel og hvedemel.
Rør dejen godt sammen i 10 minutter på maskine eller i hånden, til du har en blød og glat dej.
Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 1 time.
Del dejen i 15 stykker á ca. 70 g og form dem til boller. Læg bollerne tæt i en bradepande på 22 x 33 cm., beklædt med bagepapir (3 x 5 stk.). Lad bollerne hæve tildækket i ca. 30 minutter, til de har dobbelt størrelse.
Pensl bollerne med plantemælk og drys med perlesukker og hasselnøddeflager.
Bag bollerne ved 200° C (varmluft) i ca. 15 minutter. Flyt bollerne over på en bagerist, og lad dem køle af.
Nyd bollerne lune og nybagte - som de er eller med lidt smør.
TIP: Syltet appelsinskal er en smule bittert. Ønsker du en sødere smag, kan den syltede appelsinskal erstattes af tørrede abrikoser eller tranebær.